Justice

Vandaag en morgen vindt de Justice Conference plaats in Ede/Amersfoort. Het event, georganiseerd door Tear, staat in het thema van recht. Tijdens de conferentie wordt je op allerlei verschillende manieren aangemoedigd om in je eigen omgeving te strijden voor een rechtvaardige samenleving. ‘Recht mee maken’ is het motto. Helaas kan ik zelf niet bij de conferentie zijn. Wel bracht ik gisteravond een bezoek aan de Justice Campus Week die aan de conferentie vooraf ging. Harcourt Klinefelter (was persvoorlichter en speechschrijvers voor Martin Luther King) sprak deze avond op een interactieve manier over gelijkwaardigheid en discriminatie. Ook twee studenten deelden hun ervaringen met discriminatie. Wat was het een inspirerende avond. Genoeg stof tot nadenken! Discrimineer jij wel eens? En hoe zit het dan met het ‘in hokjes plaatsen’ van andere mensen? Hoe draag jij vrede en recht uit? Vrede en recht uitdragen begint met kleine dingen.

Ik ben geboeid door het thema ‘recht’. Enkele synoniemen: acceptabel, eerlijk, fair, humaan, onpartijdig, redelijk, deugdzaam. Herken je die fascinatie? Of vraag je jezelf af waarom het thema ‘recht’ mij boeit. Ik ben op deze wereld gezet om in liefde met mijn naaste te leven en goed zorg te dragen voor deze wereld. Zo ervaar en beleef ik dat. Dat is mijn missie. Nu blijkt dat helemaal niet zo gemakkelijk te zijn. In onze wereld zijn namelijk patronen ingesleten van discriminatie, oneerlijke behandeling, scheve verhoudingen, uitbuitingen enz. Maar dat is niet zoals het bedoelt is!

Waarom..

…zou iemand die een andere huidskleur heeft anders behandeld moeten worden dan ik?
…moeten Chineese kinderen lange dagen in fabrieken werken?
…produceren wij zo veel afval dat deze aarde het niet kan bol werken? …wordt mensen het leven niet gegund?
Alles zodat ik mijn luxe leventje kan lijden? Tja, dan is onze aarde veel te klein…

Ik schrijf bovenstaande vragen om je na te laten denken, niet omdat ik beter ben! Als ik een nieuwe naaimachine koop en er zijn 2 vergelijkbare machines die exact dezelfde kwaliteit leveren maar de 1 is goedkoper dan de ander die onder goede omstandigheden is geproduceerd… Ja inmiddels (sinds een jaar of 2) vraag ik mij dan af hoe de machine geproduceerd is en door wie. Maar toch lacht de goedkope mij toe! Het is als het ware een strijd van binnen, kies ik voor mezelf (en de goedkopere machine, want dan houd ik meer geld over) of draag ik in mijn aankoop ook bij aan het welzijn van mijn medemens? Vragen die bij mij steeds meer spelen, op allerlei verschillende gebieden. Maar een strijd voor een eerlijke wereld is niet makkelijk, want inzicht en transparantie zijn er (nog) niet zo veel in de handel. En een duurder product betekend niet meteen dat het onder betere omstandigheden gemaakt is.

Bovenstaand beweegredenen motiveerden mij om Pyanta Kinderkleding op te richten. Wij strijden voor eerlijke wereld met een mooie toekomst voor onze (klein)kinderen.

Een eerlijk weekend gewenst 😉
Gerline

ps. graag had ik jullie verblijd met een persoonlijke foto van gister avond. Maar ik gaf net daarvoor mijn telefoon zwemles, met als gevolg dat hij het begaf.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *