Wat voor kledingkeuzes maakt Gerline

Als ik met mensen in gesprek ben..

..krijg ik wel eens de volgende vragen: Welke keuzes maak jij eigenlijk met betrekking tot kleding? Draag je zelf alleen maar biologische kleding? Waar koop jij je kleding? enz. Boeiende vragen. Ik vind het erg leuk dat ik ze krijg, mocht je ook een persoonlijke vraag hebben, stel hem mij gerust!

Hoe meer ik mij ging verdiepen in kleding en de wereld die daar achter zit, hoe bewuster ik werd in mijn keuzes. Bewuster worden is voor mij en mijn gezin een proces wat ruim 3 jaar geleden ontkiemde en wat zich steeds verder ontwikkeld. Die keuzes gaan verder dan alleen kleding, denk ook aan onderwerpen als lokaal en biologisch voedsel, afval vermindering door bijvoorbeeld wasbare luiers, duurzame energie, duurzame relaties enz.

Heb jij er wel eens bij nagedacht hoe een kledingstuk tot stand komt? Ik ben al zo’n 18 jaar achter de naaimachine te vinden, maar als ik kleding in de winkel kocht, dan stond ik niet stil bij het tot stand komen van het artikel. Neem als vb een katoenen trui: katoen wordt gezaaid door de katoenboer, de katoenplant heeft dorst en drinkt water, de katoen wordt geplukt door katoenplukkers, de katoen wordt door een chauffeur vervoerd naar een fabriek, de katoen word schoon gemaakt en verwerkt tot draden, van de katoenen draden word stof geweven – het is een lang proces wat ik later nog eens hoop te beschrijven, nu sla ik een stuk over- de trui wordt ontworpen en gemaakt, komt via een voertuig in de (web)winkel en daar werkt personeel wat er voor zorgt dat het product uiteindelijk jouw eigendom word.

Na alle kennis die ik in de afgelopen jaren heb opgedaan stel ik mezelf regelmatig de vraag: Wie heeft het gemaakt? Waar is het gemaakt? Welke weg heeft dit product afgelegd? Wie heeft dit product allemaal in handen gehad (denk ook aan vervoer, tussenhandelaren enz.)? Kan een product voor dit bedrag eerlijk zijn? Welke impact heeft dit product op het milieu? Door deze vragen sta ik meer en langer stil bij de aanschaf van een nieuw product, waardoor ik het product ook meer beleef. En ik geniet meer van wat ik uiteindelijk koop.

Voor mij en mijn gezin is het heel belangrijk dat een product eerlijk en verantwoord is ten opzichte van onze medemens en van de natuur. Dus ook in de aanschaf van kleding letten we daarop. Nu heb ik in de afgelopen tijd geen nieuwe kleding gekocht. Twee jaar geleden heb ik afscheid genomen van mijn favoriete winkel waar ik voorheen regelmatig kleding kocht. Echt mijn stijl, maar helaas ver weg geproduceerd, geen bio-katoen en absoluut niet inzichtelijk over wie mijn kledingstuk gemaakt heeft en onder welke omstandigheden. Mijn voornemen is, als ik iets nieuws nodig heb, om dat zelf te maken of om een verantwoord kledingstuk te kopen.

Voor de kleding van mijn dochter maak ik zo veel mogelijk zelf. Verder zoeken we naar bio en eerlijk, indien mogelijk met GOTS keurmerk. Een goed verhaal achter een product is voor ons belangrijk. Ik geniet er van om mijn dochter te zien in Pyanta Kinderkleding, omdat het aan bovenstaande voorwaarden voldoet en omdat ik het ontwerp en maakproces zelf van dichtbij heb (mee)beleefd. En ja, eerlijk is eerlijk, als ik een nieuwe buitenspeelbroek voor mijn dochter zoek, dan kijk ik daarvoor bij de kringloop, want ik vind het zonde als ze een mooi nieuw kledingstuk zo versleten heeft, maar gelukkig lukt dat tot nu toe met 1 spijkerbroek per maat.
Ook mijn man streeft naar verantwoorde kleding, maar heeft nog geen merk naar zijn smaak en stijl gevonden. Eigenlijk heeft hij een nieuwe trui nodig, maar die heeft hij nog niet kunnen vinden in de ‘duurzame wereld’. Nu ontwerpt hij graag dingen, dus die ruimte hebben we nu voor hem gecreëerd. Hij heeft deze week stof uitgezocht voor een nieuwe trui, het ontwerp volgt nog, de eer aan mij voor de uitvoering.

Zo, ik hoop dat je na dit verhaal wat meer inzicht hebt gekregen in onze kleding-aankoop-keuzes. Heb je iets gemist in het verhaal? Laat het me weten!

Een creatief weekend gewenst!
Gerline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *