Wasbare luiers

Tijdens mijn zwangerschap (2014)…

..hadden mijn man en ik al eens in een artikel de wasbare luier voorbij zien komen. Het sprak ons aan, maar we vonden het toch te spannend om het uit te proberen. Toen onze kleine meid geboren werd (januari 2015) waren we blij dat we niet voor wasbare luiers gekozen hadden. Voor ons was het pittig met zo’n kleintje. Alleen al de borstvoeding: anderhalf uur bezig met voeden, dan anderhalf uur ‘rust’ en dan weer de hele riedel opnieuw. Wanneer moet je dan eigenlijk de luierwas doen? De gewone was vond ik al veel.

Maar toch zat het mij niet lekker. Na een maand of 4 heb ik het artikel (wat we tijdens mijn zwangerschap gelezen hadden) opnieuw opgezocht. Ik werd toch nieuwsgierig. Helemaal toen ik cijfers zag over de luier-afvalberg. ‘Wist je dat wegwerpluiers voor 1 ton afval per kind zorgen! Met wasbare luiers is er 1,5 – 2,5 keer minder CO2 uitstoot, daar is de energie voor het wassen van de luiers al in meegerekend’ (bron: bumaround). Laatst hoorde ik nog dat in Amerika de luier op plek 3 staat in de afvalberg. Een bijkomend punt was dat kinderen die wasbare luieres dragen over het algemeen sneller zindelijk zijn, dat leek mij erg prettig ;).

Ik wilde het gaan proberen, maar durfde het niet aan om meteen ‘echte’ in een webshop te kopen (mijn man was sowieso geen fan). En bovendien, welke luiers koop je dan? Want er zijn zo veel verschillende. Ik vroeg in de familie na, en ja, er was nog een familielid die luiers van vroeger had. Van haar kocht ik ze over. Het was een voorgevormde luier met klittenband waar nog een plastic strikslip overheen moest. We hebben het een tijdje geprobeerd, het resultaat: iedere keer lekkage, luiers gingen stinken in de luieremmer en ze droogde slecht. Het was dus geen succes. Maar ik wilde toch wasbare luiers, hoe minder afval hoe beter! Ik ging op onderzoek uit, kreeg informatie en vond uiteindelijk een systeem wat bij ons past.

Een overbroekje + luiers die ik zelf eenvoudig kan vouwen + een inlegvel (voor eventuele ontlasting). Inmiddels zijn we 1,5 jaar verder en gebruiken we (ja zelfs mijn man) ze nog steeds met veel plezier. En het wassen? We wassen per week 1 was meer dan zonder wasbare luiers. Het went snel zo’n wasbare luier en we dragen er mee bij aan een gezondere toekomst voor onze kinderen.

Met het dragen van een wasbare luier krijgt een kind wat meer heupomvang. Dit kan lastig zijn met kleding. Doordat voor ons de wasbare luier ‘dagelijkse kost’ is houden wij bij het ontwerpen van Pyanta kleding rekening met een eventuele wasbare luier. Vaak staat in de omschrijving bij de broek/rok aangegeven dat het ook geschikt is voor kindjes die wasbare luiers dragen. Ook zo past Pyanta Kinderkleding in een duurzame leefstijl.
Eerlijk draagt het langst! šŸ˜‰

Een creatieve groet,

Gerline

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *